Om jobbet
Du som inte jobbar i säkerhetsbranschen har säkert massa funderingar kring vår bransch. Vad tjänar man? Hur och när jobbar man? Måste man vara fysiskt stark? Här nedan har vi samlat information till dig som är nyfiken att bli en del av säkerhetsbranschen.
-
Hur är det att jobba i ett säkerhetsföretag?
-
Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet där både månadslöner och timlönerna ligger i olika tariffer. Dessa tariffer styr dels nyanställningslönen och grundlönen efter sex månader. Efter 15 månaders anställning ska anställningen inplaceras i någon av de lönegrupper som finns beroende på var du jobbar hos oss.
-
Nyanställningslönen (månadslön) under de första sex månadernas anställning (100%) ligger på 24 030 kronor före skatt. Därtill tillkommer ev. ob-tillägg (lönetillägg vid obekväm arbetstid) om du arbetar kvällar, nätter och helger. Grundlönen efter sex månaders anställning (100%) ligger på 25 344 kronor (ex. ob-tillägg) före skatt. Efter 15 månaders anställning ska anställningen inplaceras i någon av de lönegrupper som finns beroende på vad man arbetar med och där spannet ligger mellan 29 458–31 001 kronor.
I respektive annons står det vilket kollektivavtal den tjänst du är intresserad av går under. Var inte rädd att ställa frågan till den rekryteringsansvarige för att få information vad som gäller för just den tjänst du är nyfiken på.
-
Securitas bedriver en verksamhet som pågår 24 timmar om dygnet och 365 dagar per år. Beroende på vilken tjänst som utannonserats framgår det om tjänsten innefattar nattarbete eller ej. Söker man jobb som exempelvis ronderande väktare kan man räkna med att det är nattpass som gäller.
-
En heltidsanställd väktare arbetar i snitt 165,6 timmar per månad och är kvartalsplanerad. Vi har även anställningsformen deltid och behovsanställning. Behovsanställningsformen innebär att man inte har något fast arbetstidsmått vilket innebär att du blir erbjuden arbetspass som du sedan avgör om du tackar ja eller nej till – beroende på hur din tillgänglighet ser ut.
-
Inom bevakningsbranschen utförs många olika uppgifter som exempelvis att arbeta som receptionsväktare, flygplatskontrollant, skyddsvakt, ordningsvakt, ronderande väktare, butikskontrollant eller personskyddsväktare vilket gör att de arbetsmiljöer våra vardagshjältar arbetar i sällan är en annan lik. Det är helt beroende på vad just den medarbetaren arbetar med! Risker som hot och våld är mer vanligt om man arbetar som butikskontrollant eller ordningsvakt än om man jämför med att arbeta som receptionsväktare. Var inte rädd att ställa frågan till den rekryteringsansvarige som du är i kontakt med för just den tjänsten du söker.
-
Det är lätt att tro att man måste vara fysiskt stark men det är absolut inte ett krav. Vi är en arbetsgivare med många olika roller, alltifrån ronderande väktare nattetid men också larmoperatörer och stationär väktare i till exempel reception. Vi är därmed en arbetsplats för alla, och du behöver inte vara fysiskt stark för att klara av att jobba hos oss. Finns det fysiska krav på den rollen du söker är detta något som framgår tydligt till dig som kandidat redan i tjänstens annons.
-
Uppfyller du den kravprofil som står beskriven i annonsen är du mer än välkommen att söka dig till oss på Securitas.
-
Självklart. Det finns ett kollektivavtal mellan Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet. Svenska Transportarbetareförbundet är väktarnas fackförening.
-
Ja, för arbete i uniform ser Securitas till att du får den utrustning som behövs för att utföra just det uppdrag du har fått. Tänk på att egen utrustning inte är tillåten att komplettera med.
-