Mariann Tönnesen har röstats fram till Sverige bästa parkeringsvakt. Men yrkesvalet, som inte alltid varit en självklarhet, har vuxit fram genom de 14 år som hon lappat bilar och bidragit till ett tryggare samhälle. Vi ringde upp Securitas kanske mest omtalade medarbetare just nu och tog pulsen på hur de senaste veckornas uppståndelse påverkat Mariann och varför hon vill ändra de negativa åsikterna som florerar kring yrket.
Du är Sveriges bästa parkeringsvakt, hur är det att kunna stoltsera med den titeln?
– Jag trodde aldrig att det skulle explodera på det här sättet. Det har varit en otrolig upplevelse! Folk har skickat meddelanden, kommit fram på stan, sökt upp mig på olika sätt och varit enormt trevliga. Det känns bra, en stor stolthet och bedrift efter allt arbete jag lagt ner under dessa 14 år.
Hur har reaktionerna varit efter avsnittet?
– Det har varit mycket positiv feedback faktiskt. Många säger att de inte hade en aning om att det fungerade på det här viset och det är målet för mig, att ändra människors fördomar om yrket. Jag hade varken förväntat mig den här feedbacken eller att den skulle hålla i sig så länge.
Hur utses man till värdens bästa parkeringsvakt?
– Aftonbladet kontaktade alla företag som har parkeringsvakter och frågade om kandidater som stod ut, varpå många av mina kollegor nominerade mig. Jag visste ingenting förrän i sluttampen. Jag hade inte haft tid att kolla vårt intranät men när jag loggade in och såg att jag hade flera notiser och var taggad från så många håll i inlägget som rörde detta så blev jag såklart jätteglad.
Vilka egenskaper bör en bra parkeringsvakt besitta?
– En mycket stor portion av ödmjukhet och förståelse. Att ha ett öppet sinne och kunna möta alla sorters människor. Det kräver mycket av dig som människa och att du är mångsidig i ditt bemötande. Alla kan lära sig utförandet men stor del handlar om hur du faktiskt bemöter människor.
Vilken är den största utmaningen?
– Det är att fortsätta behålla mitt brinnande intresse och ständigt lära mig mer för att fortsätta att vara expert på det jag gör. Det tar mycket energi och handlar om mer än att bara göra sina åtta timmar om dagen. Jag behöver söka information där man normalt inte söker och ifrågasätta sanningar och påståenden.
Hur hanterar du det hat som parkeringsvakter kan få?
– Är det bara verbalt så rinner det av mig som vatten på en gås, men det är något jag lärt mig hantera genom åren. Jag har lärt mig vad jag ska svara tillbaka och vet idag att det sällan är mig de är arga på egentligen. Det verbala är mitt vapen och min målsättning är att alltid vända ilskan som riktas mot mig till att få parkören att förstå vad dem gjort för fel. Vissa når man aldrig fram till, men oftast funkar det och i slutändan är de arga på sig själva för att dem parkerat fel.
Vad tror du är de vanligaste fördomarna mot parkeringsvakter?
– Att vi får provision! Haha… Nej, den vanligaste fördomen är nog att vi är lågbegåvade och att jobbet är så enkelt så att vilken idiot som helst skulle kunna klara av det. Jag kan få höra saker som att jag inte skulle klara av något bättre eller mer avancerat. Men det säger mer om människorna som säger den typ av kommentar, då folk inte verkar förstå att det krävs en legitimerad utbildning för att bli parkeringsvakt och att det är ett ständigt lärande då regler, skyltar och lagar ändras.
Hade du själv någon fördom mot yrket innan du visste vad det innebar?
– Ja, jag hade enorma fördomar. Jag jobbade som stationär vakt och träffade en parkeringsvakt som frågade om jag inte kunde tänka mig att komma och jobba med dem. Jag svarade; aldrig, om det så var det sista jobbet på planeten! Tre år senare var vi kollegor så jag har lärt mig att aldrig säga aldrig. När jag själv möter folk på stan idag så tar jag med den syn jag hade, jag har ju själv varit där de är…
Vilket är det vanligaste felet människor gör när de parkerar?
– Ett vanligt förekommande fel är att man läser de blåa skyltarna som talar till en vanlig bilist, men missar de gula skyltarna då man tror att de inte är till för dem men det stämmer inte. Så läs alltid skyltarna uppifrån och ner. Alltid!
Stämmer det att om man inte ser linjerna på marken av ex. snö- så kan man komma undan med sin P-bot?
– Det är beroende på vad som står på skylten. Står det att du ska vara inom markerad plats då är det din skyldighet att se till att du är det, även om det kräver att du går ut och skrapar med foten. Står det inte så är linjerna bara där som stöd. Man får aldrig parkera över en ruta i sidled, men om du står för långt fram eller bak på en gata såvida det inte står så är det okej!
Vad skulle du säga till någon som vill arbeta som parkeringsvakt, vad är dina tips?
– Försök ha ett öppet sinne både gentemot din handledare som dina parkörer. Saker är inte alltid så svarta och vita som man tror. Behåll lugnet, ha en objektiv attityd och se helheten.