Skip to main content

Har du allt som krävs för att säkra din vårdinrättning?

Diskussioner om Patientsäkerhet handlar oftast om hur de ska få rätt vård i relation till åkomman. Men det gäller även säkerheten i och runt omkring en vårdinrättning – att patienter såväl som personal ska känna sig trygga. Rätt säkerhetsinvesteringar gör att din personal kan fokusera på sitt jobb och hjälpa era patienter. Följ de här stegen.

1. Rätt personer på rätt platser

Genom att arbeta med ett passerkortsystem kan ni enkelt skärma av och säkerställa att obehöriga inte kommer åt utrymmen där de inte hör hemma. Det gäller besökare och patienter såväl som för anställda. Om ett passerkort skulle försvinna eller hamna på villovägar kan ni enkelt spärra det och ni slipper gå och byta ut alla lås som ni hade behövt göra med ett vanligt nyckelsystem. Ett extra plus är att passerkorten även kan agera som legitimation för era anställda.

2. Se till att ha ett uppkopplat inbrottslarm

Även om du arbetar på en vårdinrättning som aldrig håller stängt – och där din personal konstant är närvarande – kan det vara fördelaktigt att ha ett uppkopplat inbrottslarm för att stärka ert skalskydd. Tjuvar som är ute efter läkemedel brukar sällan ta i beaktning om det finns personal närvarande eller ej. Där är ett uppkopplat inbrottslarm en bra investering för det gör att du kan bli varse om ett pågående inbrott och att personal kan skickas ut för att avvärja situationen.

3. Kameraövervaka de viktigaste områdena

Skapa en visuell trygghet och samla in bevismaterial med hjälp av videoövervakning. Kameror är väldigt effektiva när det kommer till att avskräcka potentiella brottshandlingar och det ger även dig bevismaterial den dagen som en olycka eller ett brott är skulle inträffa. Tänk bara på att du måste ansöka om tillstånd för att få filma på en offentlig plats och att syftet måste väga tyngre än integritetsintresset. Detta kan till exempel gälla om ni haft återkommande våldsamma situationer i någon del av er lokal.

Läs mer om vad som gäller för videoövervakning på offentliga platser.

Med hjälp av uppkopplade övervakningskameror kan vi på Securitas få en överblick om ett larm skulle gå av, för att snabbt göra bedömningen om vi ska skicka väktare, polis eller brandkår till platsen.

4. Ha tydliga utrymningsledare

Vid en brand ansvarar ni inte bara för er egen personal, utan även alla era patienter och övriga besökare. Med hjälp av att utbilda utrymningsledare kommer ni ha utvalda inom er personal som kommer ta ett extra ansvar och säkerställa att alla kommer ut till samlingsplatsen, eller att folk blir lotsade till närmsta brandcellsgräns.

5. Öva på det värsta och hoppas på det bästa

Till skillnad från andra företag och verksamheter är det svårt att veta vilka personer som kan tänkas finnas närvarande vid en eventuell brand då det kommer och går nya patienter och besökare hela tiden. Det bästa sättet att förbereda sig är att du och din personal övar, övar och övar. Ni behöver bland annat öva på hur brandsläckarna fungerar och vilken typ av släckare som ska användas vid olika typer av brandbekämpning. Vi på Securitas hjälper er gärna att få rätt utbildning, vare sig det gäller brandskydd, utrymningsledare eller praktisk och teoretisk kunskap om brandsläckare.

6. Se till att ha tydlig information

Då det är nytt folk i rörelse varje dag är det viktigt att er information är tillgänglig och lätt att ta till sig. Detta gäller pilar på golvet som visar utrymningsvägar, utrymningsplaner som är uppdaterade uppsatta vid varje ingång samt väl synliga skyltar på väggar och i taket som visar var nödutgångarna finns. På så sätt vet både besökare och medarbetare hur de kommer ut om lokalen måste utrymmas. Securitas kan hjälpa er att sätta upp och välja rätt placering av skyltarna.

7. Se över bäst-före-datumet

Brandsläckare ska finnas uppställda var 25:e meter och de ska vara tydligt utmarkerade var de är med hjälp av skyltar på väggen. Men tro inte att en brandsläckare är något som man köper och som sedan håller livet ut. Varje brandsläckare behöver ses över en gång om året för att säkerställa att det fortfarande finns tillräckligt med tryck samt att innehållet fortfarande är brukbart. Vi på Securitas går gärna igenom era brandsläckare och säkerställer att de är brukbara. Allt för att hålla din utrustning a jour och effektiv den dagen som olyckan är framme.

8. Investera långsiktigt

Säkerhetsarbete kan verka dyrt och krångligt för men kom ihåg hur högt priset kan bli om olyckan är framme. Se därför till att skydda dig och dina patienter och besökare mot yttre hot. Spara den här listan och gå igenom den då och då. Behoven och kraven på säkerhet förändras över tid och det innebär att ert säkerhetsarbete inte har en början och ett slut – utan att det ständigt är pågående.

En säkerhetspartner du kan lita på 

Securitas är en trygg partner med omfattande kunskap kring hur du bäst skyddar din verksamhet med såväl små som stora medel. Vi har också god erfarenhet av att hjälpa företag med säkerhetslösningar anpassade efter just era behov. Därför kan vi garantera att ditt företag får bästa tänkbara skydd.

Vill du ha hjälp med riskbedömning och säkerhetslösningar? Lämna dina uppgifter i formuläret nedan så ringer vi upp dig. Första riskbedömningen gör vi helt utan kostnad.

Nyfiken på våra säkerhetslösningar?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hjälper vi dig att hitta den bästa säkerhetslösningen för dig och ditt företag. Vill du hellre ringa oss? Då når du vår telefonlinje för företag på 010-470 55 50.

Tack!

En av våra servicerådgivare kommer att kontakta dig inom kort!

Var god ange ditt namn
Ogiltigt telefonnummer
Ogiltig e-post

Genom att fylla i och skicka oss detta formulär godkänner du att Securitas behandlar dina personuppgifter. Läs mer här.